Головна
Про сайт
Статті блогу
Література
Завантаження
Галерея
Контакти
   

Допоміжні матеріали

Відео Відео
Опитування

Який рівень проповіді у вашій Церкві?

Проповідь актуальна, цікава, добре підготована - 66.7%
Бажано кращої - 25.9%
Не підготована, або відсутня - 7.4%

Total votes: 27
The voting for this poll has ended on: 10 лют. 2016 - 11:32
Останні коментарі
  • Дякую, читаючі ці проповіді багато беру для себе.. :-) Весь коментар...
    21.10.16 14:59
  • Низький уклін і Вам, Вчителю. За мудрість, скромність, за мужність. Ви, отче, є ... Весь коментар...
    05.10.16 13:16
  • Слава Ісусу Христу! Вкотре перечитую Слово Боже, процитоване в проповіді о. Миха... Весь коментар...
    28.09.16 12:56
  • Слава Ісусу Христу! Кожного разу, коли роздумую над Вашою наукою на Євангельські... Весь коментар...
    30.06.16 09:25
  • Христос рождається! З великим сумом роздумую над словами проповіді про грані соб... Весь коментар...
    25.01.16 16:39
Євангелізаційні спільноти
Місійні терени

Соціальні мережі

facebook facebook
Twitter

Новини RSS

feed-image Feed Entries

Зараз на сайті

На даний момент 49 гостей на сайті
10
жовт.
2015
Три ознаки любові. Неділя девятнадцята. Друк
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Проповіді
ljubov-i-vik_1Сьогоднішній уривок – частина нагірної проповіді Ісуса Христа.  Слова Нагірної проповіді  зовсім не подібні на законифілософів чи мудреців. Тут кожне слово є викликом.  Це не спокійно сяючі зірки, а спалахи блискавок,які ламають  стереотипи. Вони здатні особливим чином вражати і змінювати серця людей.  Тема нашої проповіді- три ознаки любові.
 
І.Любити  - це робити добро
« І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви».  Стародавні грецькі філософи і єврейські рабини навчали «Не роби іншому нічого, що сам ненавидиш. Ось весь закон, а все інше - тлумачення». Філон, великий юдей з Олександрії, сказав: «Чого сам не любиш, не завдай іншому». Грецький оратор Сократ вчив: «Що озлоблює тебе, того не чини іншим».
Христос вимагає більшого: «... якщо праведність ваша не буде рясніша праведності книжників і фарисеїв, то не ввійдете в Царство Небесне» (Мф. 5,20).
Справді, ніякий подвиг не може бути великим, якщо він не приносить користі іншим. Це видно з прикладу того, хто приніс талант цілим і був покараний за те, що не помножив його (Мф. 25, 14-30). Так і ти, брате,  якщо не приносиш ніякої користі іншим, то не робиш нічого важливого.
Це можна побачити з багатьох прикладів життя. Коли станеться пожежа в  будинку, то якщо ті, хто живе близько  нього, піклуючись тільки про себе, замкнуться в своїх хатах, - яке отримають покарання? - Вогонь, дійшовши до них, спалить і їхнє майно: не піклуючись про користь ближнього, вони втратять і своє.
Коли на кораблі під час бурі зляканий керманич заховається у трюмі, то потопить  себе і всю команду. Теж і хлібороб сіє жита не стільки, скільки потрібно для нього самого, - але він турбується  і про других; воїн озброюється, щоб захистити іншим життя. Неможливо врятуватися без любові і служіння людям.   Апостол Павло говорить: «І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, та любові не маю - мені немає в тому ніякої користі» (1Кор. 13,3). Бачиш, чого Павло вимагає від нас? Навіть маєток розданий без любові не має  жодного значення.
 
ІІ. Любити - це прощати.
Ні одна заповідь Ісуса не викликала стільки суперечок, як заповідь любити ворогів. Перш ніж її виконувати треба знати, що ж вона означає. У грецькій мові є три значення любові. По-перше, слово «ерос» означає пристрасну любов чоловіка до жінки. По-друге, слово «філіо» - дружня любов. Ісус вжив третє слово: «агапе» -  сердечне, жертовне  почуття любові до ближнього.
Любов до ворогів означає, що ми бажаємо їм найвищого блага, і свідомо докладемо всіх зусиль бути добрим до них . Ми не можемо любити ворогів так само, як любимо рідних. Але ми можемо докласти зусиль волі щоб, - незалежно від його вчинків, образ, - бажати йому тільки  добра.
З цього випливає важлива істина. Любов до наших близьких - незалежна від нашої свідомості і волі. А любов до  ворогів залежна не від серця, а  від волі. Бути милосердним - означає прощати, навіть коли є можливість помститися. Небесний Отець даруючи нам прощення, бажає, щоб і ми проявляли милосердя до інших людей.
 
ІІІ. Любов – це любити як  Бог.
Що ж мотивує зростання в любові? Наші бажання уподібняться Богу, бо Він посилає дощ на праведних і неправедних; Він милосердний до людини.  Любов Божа однаково огортає святих і грішників. Саме таку любов потрібно плекати. Якщо ми будемо дбати про вище благо і для наших ворогів, ми воістину будемо дітьми Божими.
Подібна поведінка - не від світу.  Тому Ісус навчав, що ми повинні любити наших ворогів, і робити добро не чекаючи нічого. Це є ознакою християнської поведінки.   Саме так живі християни свідчать, що вони - діти Божі.
Шукати добра для ближніх – стиль життя правдивих  християн.  Служачи ближнім ми наслідуємо Христа. Якщо ти не служиш ближнім,  то не робиш нічого важливого.
 
У  найглибшому змісті любов - це привілей християн. Відчувати до ворогів те, що інші люди відчувають до друзів;  служити тому, хто відштовхує; терпляче страждати, не думати злого, радіти  правді, все зносити, всьому вірити, всього сподіватися, ніколи не переставати - це правдива любов, дарована Богом. Така любов непереможна. Світ може перемогти людину, яка відбивається. Однак не можливо перемогти людину, яка на всі кривди відповідає добротою.
Великий апостол Павло казав: «Я став усім для всіх». Нехай ніхто не шукає своєї користі і тоді знайде її. Знаємо, що ні убогість, ні терпіння і ніщо інше не може врятувати нас, якщо не маємо  любові, будемо найперше здобувати її, щоб через неї нам отримати ласки в житті дочасному і вінець нагороди у вічності.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 
 

 

 

Останнє повідомлення: 3 роки, 5 місяці тому
  • madmin : Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа. Фл.3.8

    Лише зареєстровані
    користувачі можуть
    залишати повідомлення


Девушка со страпоном новокузнецк