Головна
Про сайт
Статті блогу
Література
Завантаження
Галерея
Контакти
   

Допоміжні матеріали

Відео Відео
Опитування

Який рівень проповіді у вашій Церкві?

Проповідь актуальна, цікава, добре підготована - 66.7%
Бажано кращої - 25.9%
Не підготована, або відсутня - 7.4%

Total votes: 27
The voting for this poll has ended on: 10 лют. 2016 - 11:32
Останні коментарі
  • Дякую, читаючі ці проповіді багато беру для себе.. :-) Весь коментар...
    21.10.16 14:59
  • Низький уклін і Вам, Вчителю. За мудрість, скромність, за мужність. Ви, отче, є ... Весь коментар...
    05.10.16 13:16
  • Слава Ісусу Христу! Вкотре перечитую Слово Боже, процитоване в проповіді о. Миха... Весь коментар...
    28.09.16 12:56
  • Слава Ісусу Христу! Кожного разу, коли роздумую над Вашою наукою на Євангельські... Весь коментар...
    30.06.16 09:25
  • Христос рождається! З великим сумом роздумую над словами проповіді про грані соб... Весь коментар...
    25.01.16 16:39
Євангелізаційні спільноти
Місійні терени

Соціальні мережі

facebook facebook
Twitter

Новини RSS

feed-image Feed Entries

Зараз на сайті

На даний момент 45 гостей на сайті
29
серп.
2014
Неділя дванадцята. Контрасти віри Друк e-mail
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Проповіді

b1Це одна з найвідоміших і улюблених євангельських історій. Її зазвичай називають історією про багатого юнака. Хоч з повним правом можна назвати, історія про невіруючого юнака, або про юнака з мертвою вірою. Ця зустріч являється контрастом до попередніх слів Ісуса про віру дітей.
Давайте  приглянемося до того, хто прийшов,  складемо образ, фоторобот цього чоловіка на основі свідчень трьох євангелістів. Він був молодий: «Говорить до Нього юнак» (Мт.19.20),  наділений владою «І запитав Його один із начальників» (Лк.18.18); багатий «бо великі маєтки він мав» (Мр.10.22); релігійний: «Це я виконав все»(Мт.19.20). Рідкісне поєднання багатьох якостей. Я б радів, побачивши таку людину у церкві. Молодість, впливовість, високий рівень життя, етична поведінка – дуже гарна кандидатура на будь який пост у суспільстві, родині чи парафії. Ми так оцінюємо людей. Так оцінюємо себе!

До кого приходить? До вічного і всемогутнього Бога:  До джерела святості: «І будете святі бо Я святий Господь Бог ваш»(Лев.20:7);  «І будете мені святі, бо Я святий» (Лев.20:26);
Чому приходить?  Може у нього є потреба в зціленні тіла як у сліпого, чи прокажених? Або потреба в прощенні, як у жінки – блудниці, Закхея, розп’ятого злочинця?   Ні - він здоровий, самодостатній і вважає себе праведним: «Я все дотримав».

Можливо,   шукає можливості допомогти ближнім, як сотник для свого слуги, чи Яір для дочки, друзі  паралітика? Адже сказав, що любить ближнього як самого себе.
Чи хоче іти за Ісусом, стати Його учнем? – далі побачимо, що це теж не входило у його плани.

Колись я був свідком, як один «крутий» чоловік, на запитання, чому він охрестився, відповів: «На всяк випадок, не помішає». Отак і цей юнак, прийшов до Ісуса про всяк випадок.  Щоб отримати запевнення у власній праведності. Володіючи всім, хотів мати впевненість, що і вічність  забезпечена.
Ісус відповідає його мовою: дотримуй заповіді і наводить заповіді, що стосуються відносин між людьми. Кожен єврей тоді міг сказати, що вірить в Єдиного Бога і шанує суботу. Господь запитує про любов до співбратів, до батьків… Чи любиш ближнього як самого себе? Юнак відповів, що все дотримав. Тоді покажи це життям. Скільки твоїх братів, вони теж сини Авраама, одягнені в лахміття, вмирають від голоду, а твій будинок має масу хороших речей і анітрохи з цього не дістається їм. «Піди, продай добра свої та й убогим роздай, і матимеш скарб ти на небі». Небажання багатої людини поділитися своїм маєтком показало, що він не любив свого ближнього, як самого себе. Він повинен був сказати: "Господи, якщо це те, що від мене потрібно, то я грішник. Я не можу цього зробити, не в силі сам  себе врятувати, тому я прошу Тебе врятувати мене". Ісус не сказав.  роздай і будеш спасенний, але: «приходь та й іди вслід за Мною». Чому юнак відійшов?  Насправді він був найбіднішими, бо перебував у полоні свого егоїзму, прив’язаний  до багатства,  сліпий на потреби ближніх, а головне – вважав себе праведним!
Ось ключ до всього уривку. Юнак стверджував, що дотримувався закону. З погляду  законників, може бути так воно і було, але в духовному сенсі це повна неправда, бо він неправильно ставився до своїх ближніх; в кінцевому рахунку його поведінка була абсолютно егоїстичним. Ось чому Ісус закликав  продати все і роздати бідним. Цей чоловік був так прив'язаний до свого майна, що допомогти в цьому могло тільки хірургічне втручання. Якщо людина вважає, що багатство  дано йому лише для власного комфорту і зручності, то це  ланцюги, які потрібно розбити.

Юнак відійшов зажурений… Закхей залишився радісний, Мрія Магдалина відійшла прощеною, безліч людей відійшли отримавши зцілення, а юнак залишився сумний. Вийшов не оправданий, як фарисей із відомо притчі, як старший син,що так і не зрозумів батьківської любові. Не знаємо, як склалася його подальша доля,  де він перебуває у вічності, але можемо бути певні, що і сліду не залишилося від речей, до яких було так прив’язане його серце. Трагедія його полягала в тому, що він любив речі більше, ніж людей, і він любив себе більше, ніж інших. Кожна людина, яка ставить речі вищі людей, а себе вище інших, повертається спиною до Ісуса Христа.
"Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже".  Ясно, що верблюдові неможливо пройти крізь вушко голки! Часто пояснюють, що "вушко голки" - найменші двері в міських воротах. Верблюд міг пройти через неї, ставши на коліна, та й то з великими зусиллями. У паралельному уривку з Луки такі ж слова використовуються для того, щоб позначити хірургічну голку. З контексту стає ясним, що Господь говорив не про труднощі, а про неможливість спасіння, якщо серце прив’язане до матеріальних речей.

Зустріч з Христом завжди потребує рішення людини, її відповіді. На сторінках Біблії, в історії Церкви,  житті мільйонів спасенних грішників ми бачимо приклади покаяння. На превеликий жаль, сьогодні роздумуємо над прикладом духовної закам’янілості.

Брате і сестро, сьогодні твоя зустріч з Господом. Той самий Христос, що розмовляв з юнаком, промовляє до твого серця. Може у тебе є гріх, до якого ти прив’язаний і не хочеш залишити, а можливо любиш когось, або щось, забуваючи про Бога, який ці добра дарує… Я знаю, що в глибині свого серця ти теж запитуєш: «Що мені робити?» Слово Боже і тобі відповідає: покайся,  залиши гріх, звільни своє серце від ідолів, прив’язань і стань учнем Христа, іди слідом за Ісусом. Не зупиняйтеся, щоб своїми слабкими силами змити цей бруд, зняти тягар  але йдіть до Ісуса; йдіть до Нього у сповіді з усіма виразками вашої зраненої, зв’язаної  душі. Христос помер саме за таких, як ви.

У відповідь на  покаяння, Христос прийме тебе в Свої всепрощаючі обійми. Примирившийся з Богом, людина живе з розп'ятим і воскреслим Спасителем в спільноті Церкви, де з іншими християнами духовно зростає, вивчає Боже Слово, служить ближнім і рятує грішників. Христос сказав: «Збудую Церкву мою і ворота пекла не переможуть її»   Не має християн – одиночок.  У Церкві розкаяний грішник  буде постійно іти за Ним до тієї благословенної миті, коли, нарешті,  побачить свого Спасителя лицем в  лице у вічності.
Прийдіть же зараз до Нього, поки голос Божого милосердя все ще запрошує вас, поки Дух Святий ніжно тягне вас до покаяння. Прийдіть, улюблені, Господь очікує вас! Господь простить і благословить вас. Прийдіть!

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 
 

 

 

Останнє повідомлення: 3 роки, 6 місяці тому
  • madmin : Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа. Фл.3.8

    Лише зареєстровані
    користувачі можуть
    залишати повідомлення


Sex dating Malvik