Головна
Про сайт
Статті блогу
Література
Завантаження
Галерея
Контакти
   

Допоміжні матеріали

Відео Відео
Опитування

Який рівень проповіді у вашій Церкві?

Проповідь актуальна, цікава, добре підготована - 66.7%
Бажано кращої - 25.9%
Не підготована, або відсутня - 7.4%

Total votes: 27
The voting for this poll has ended on: 10 лют. 2016 - 11:32
Останні коментарі
  • Дякую, читаючі ці проповіді багато беру для себе.. :-) Весь коментар...
    21.10.16 14:59
  • Низький уклін і Вам, Вчителю. За мудрість, скромність, за мужність. Ви, отче, є ... Весь коментар...
    05.10.16 13:16
  • Слава Ісусу Христу! Вкотре перечитую Слово Боже, процитоване в проповіді о. Миха... Весь коментар...
    28.09.16 12:56
  • Слава Ісусу Христу! Кожного разу, коли роздумую над Вашою наукою на Євангельські... Весь коментар...
    30.06.16 09:25
  • Христос рождається! З великим сумом роздумую над словами проповіді про грані соб... Весь коментар...
    25.01.16 16:39
Євангелізаційні спільноти
Місійні терени

Соціальні мережі

facebook facebook
Twitter

Новини RSS

feed-image Feed Entries

Зараз на сайті

На даний момент 35 гостей на сайті
11
лип.
2012
Парафіяльна революція Друк e-mail
Рейтинг Користувача: / 6
НайгіршеНайкраще 
Нотатки
DSC00813В усіх культурах і серед різних народів діє один універсальний принцип розвитку парафії, який, на мою думку можна  проаналізувати і застосовувати у пастирському служінні. Це принцип спільнот, малих груп.  В динамічних парафіях пастирська праця не являється зоною праці одного, або кількох священнослужителів, але розділена  між аніматорами- лідерами багатьох молитовних груп, кількість яких постійно зростає і з них складається християнська громада. Всередині цих груп розвиваються живі, братні відносини, що заохочують віруючих уподібнюватися до Христа, євангелізувати, вивчати Святе Письмо і служити Церкві.
Потрібно, щоб появлялися малі групи і цим групам була довірена настоятелем певна пастирська  праця: турбота, підтримка, відвідування, живі відносини, вивчення Біблії і т.п. В групах люди відкрито і чесно діляться своїми болями і радостями, моляться один за одного, несуть тягарі один одного. В Святому Письмі є 15 місць із словами «один одного»- любіть один одного, шануйте один одного, служіть один одному…Найкраще робити це в малій групі, де люди уподібнюються до Христа і де відбувається євангелізація. Первісна церква складалася з малих груп, котрі стрімко росли і ділилися. В країнах, де християн і досі переслідують Церква складається з малих груп, які  незважаючи на переслідування швидко зростають. В групи запрошують знайомих і сусідів, в групах несуть тягарі один одного, діляться доброю новиною, воцерковляються.
Малі молитовні групи в парафії можуть складатися із трьох типів людей: а)активних християн, які приймають участь в житті Церкви, вивчають Боже Слово і регулярно відвідують богослужіння; б)парафіян, котрі відвідують церкву приблизно один раз у місяць; в) людей, які дуже рідко приходять до церкви, приблизно один-два рази у рік. Поступово, в наслідок праці, спілкування і молитви, ті, хто відвідує храм раз у місяць, стають активними і живими парафіянами, ті, хто відвідував церкву раз у рік, поступово воцерковляються і пізнають Бога. Група кількісно і духовно зростає, ділиться на кілька нових із новими лідерами, яких священик виховує і плекає з числа живих і активних християн – Церква зростає! Конфлікти вирішуються в малих групах, люди вивчають Біблію в малих групах, діляться досвідом в малих групах!
Статистика говорить, що з усіх громад, які динамічно розвиваються, в 78% акцент поставлений на розвиток малих груп. Це всесвітнє дослідження! В цих громадах стараються, щоб усі вірні належали до малих груп. Мета малих не в тому, щоб щось вивчати, мета молитовних груп: воцерковлення, уподібнення до Христа, євангелізація інших людей. Це саме те, про що говорив собор нашої Київської Архиєпархії: «Христа прийняти, Христом жити, Христа свідчити!»
Багаторічний досвід праці із мирянськими спільнотами підказує, що найкраще, коли кількість членів групи не перевищує десять –дванадцять осіб, приблизно однакового віку і статі. Тобто групи повинні бути різновікові. В  групах люди отримують відповідь і задоволення своїх фундаментальних потреб: бути прийнятим, вислуханим, бути любленим і потрібним. Обовязок лідера і активних учасників- кожним поцікавитися, підтримати, вислухати, допомогти у важку хвилину. Тільки  у контексті групи можна знати, чим живе люди, чого потребує, що її болить. Цього не можна побачити на недільній Службі. Потрібно тісне особисте спілкування.
Найважче і найважливіше- вибрати лідерів, керівників малих спільнот. Ми, священики, повинні в першу чергу про них турбуватися,  виховувати, формувати і навчати. Дати їм все необхідне для служіння і постійно бути поряд, щоб вони допомогали людям пізнавати Христа. Кожен лідер, це пастир, завдання якого- годувати, оберігати, знаходити. Малі групи-  не новий винахід. Ісус заповідає учням, любити один одного як Він полюбив їх- своїх учнів. А Він робив це в малій групі, спільноті з дванадцять осіб, які пізніше самі ішли в світ і створювали нові малі групи- християнські громади. Ісус спочатку навчив свох учнів, а потім доручив їм завдання. Перші християни разом молилися, споживали їжу, вивчали Слово і разом виходили на арени цирків для розтерзання звірами! Їх зв’язував глибока любов до Бога і один до одного. В них була жива спільнота! Їхньою метою було іти за Христом, жити як Христос і померти за Христа! В Старому Завіті Мойсей, за порадою свого тестя поділив міліонний народ на велику кількість малих груп по десять людей в кожній. На чолі групи (десятка)стояв керівник, що був підзвітний, сам перебував у групі керівників п’яти десятків, потім ішли керівники сотень і тисяч. В такий спосіб вирішувалися потреби і проблеми кожного ізраїльтянина. Усі були вислухані! А ось слова з послання нашого патріарха Святослава Шевчука: «Парафія є спільнотою спільнот. У ній існують різні молитовні групи, братства та молодіжні організації. Всі вони покликані укріплювати єдність і любов між членами парафіяльної спільноти. Підтримуючи одні одних молитвою, обмінюючись Божими дарами та співпрацюючи в дусі Христового служіння…»
Якщо створення малих груп не входить у плани розвитку вашої парафії, це зв’язує їй руки і ноги. Звичайно, щоб створити малі групи, потрібно переглянути звичні підходи, відмовитися від амбіцій, довіряти людям. Це не легко. Але ті громади, які це зробили- активно зростають! Малі групи вимагають постійної уваги, підготовки матеріалів для зустрічей, праці з аніматорами, підготовка нових лідерів, проведення занять із ними і велика кількість іншої праці. Настоятель не може попросити когось відповідати за малі групи, не може організувавши відпусти на самоплин. Тут потрібна наполегливість і бульдожа впертість. Ви не зможите також контролювати все і повністю до дрібниць. У вас є вибір: бути тренером великої команди, чи самотнім  гравцем! Тренер виховуючи команду може зробити набагато більше, ніж один гравець, що самостійно ганяє м’яча. Не можна просто в один день поділити громаду на малі групи. Потрібно її готувати довший час, через цикли проповідей та наук на тему місії, євангелізації, малих груп. А коли це стане їхньою потребую, допомогти -навчити і організувати малі групи. Самому показуючи приклад, брати участь в малій групі, наприклад, у щотижневій  зустрічі керівників груп. Це дуже важливо. Лідери турбуються про інших людей своєї групи, але і самі найбільше потребують турботи і підтримки! В них також бувають проблемо в сімї і на роботі. Їм потрібен час і увага. Якщо не вкладемо у лідерів, малі групи не будуть розвиватися. Молитовні групи допомагають нам будувати відносини і бути жертовними. Адже кожен віруючий має потребу в спілкуванні з іншими віруючими людьми, кожен має потребу в духовній підтримці, кожен вчиться в інших людей. В групах ми вчимося спільної молитви, свідчення і відповідальності. На моє глибоке переконання малі молитовні групи- це найкращий інструмент даний нам Богом, щоб виконати велике доручення Церкви: іти і навчати всі народи!
 

Коментарі  

 
0 #3 о.Михайло Будник 14.07.2012 12:59
Цитую Леся:
Дуже цікаво. При нашій парафії, крім спілки РНР, з осені 2011р. почав діяти і "Біблійний гурток" по вивченню Святого Письма. Ми збираємось щонеділі для обговорення, задаємо питання сестрі Маркеллі. Це теж маленька християнська група. Але мало нас, мало.

Дякую за відвідання блогу. Кожен Ваш коментар допомагає покращити сайт, заохочує до праці. Все для Божої слави!
Цитувати
 
 
+1 #2 Леся 11.07.2012 15:51
І ще,отче Михайле, стосовно опитування.Я вибрала першу відповідь. Але, як на мене, відповідь сформульована нечітко. Я б відповіла приблизно так:" Так, я бажаю поширювати Боже Царство, але роблю це невміло, нерішуче". Я не впевнена що моє зауваження вірне, але пишу. Дякую вам за вашу працю.
Цитувати
 
 
+2 #1 Леся 11.07.2012 15:15
Дуже цікаво. При нашій парафії, крім спілки РНР, з осені 2011р. почав діяти і "Біблійний гурток" по вивченню Святого Письма. Ми збираємось щонеділі для обговорення, задаємо питання сестрі Маркеллі. Це теж маленька християнська група. Але мало нас, мало.
Цитувати
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 
 

 

 

Останнє повідомлення: 3 роки, 5 місяці тому
  • madmin : Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа. Фл.3.8

    Лише зареєстровані
    користувачі можуть
    залишати повідомлення


Знакомства с номерами телефона в Барнауле