Головна
Про сайт
Статті блогу
Література
Завантаження
Галерея
Контакти
   

Допоміжні матеріали

Відео Відео
Опитування

Який рівень проповіді у вашій Церкві?

Проповідь актуальна, цікава, добре підготована - 66.7%
Бажано кращої - 25.9%
Не підготована, або відсутня - 7.4%

Total votes: 27
The voting for this poll has ended on: 10 лют. 2016 - 11:32
Останні коментарі
  • Дякую, читаючі ці проповіді багато беру для себе.. :-) Весь коментар...
    21.10.16 14:59
  • Низький уклін і Вам, Вчителю. За мудрість, скромність, за мужність. Ви, отче, є ... Весь коментар...
    05.10.16 13:16
  • Слава Ісусу Христу! Вкотре перечитую Слово Боже, процитоване в проповіді о. Миха... Весь коментар...
    28.09.16 12:56
  • Слава Ісусу Христу! Кожного разу, коли роздумую над Вашою наукою на Євангельські... Весь коментар...
    30.06.16 09:25
  • Христос рождається! З великим сумом роздумую над словами проповіді про грані соб... Весь коментар...
    25.01.16 16:39
Євангелізаційні спільноти
Місійні терени

Соціальні мережі

facebook facebook
Twitter

Новини RSS

feed-image Feed Entries

Зараз на сайті

На даний момент 15 гостей на сайті
14
серп.
2011
Місійність Церкви PDF Друк e-mail
Статті

Для чого існує місія?

"Ви повинні прийняти на себе глибоке місіонерство" – ці слова, сказані архієпископом Маріаном Przykucki до нас, дуже зворушили і породили питання: що ми відчуваємо, думаючи про місію, а потім ще одне: що є спільного між світським католиком  і місією? Виявилося, що насправді ми лише зрідка молимося  за місіонерів та інші  церкви, і саме місіонерів сприймаємо, як таких, що мають їхати до країн Африки…

Це перша причина, чому сьогодні ми поговоримо про місіонерську діяльність Церкви.

Ми знаємо, що свята. Тереза ??з Лізьє,  разом  з св. Франциском  Ксаверія, є  покровителем місії. Хіба це не парадоксально?  Кармелітка,  черниця,  котра  ніколи не покидала свій монастир, є покровителькою місії на одному рівні з тим, що ходив по світу, і євангелізував народи. Ми почали запитувати себе, якщо св. Тереза є покровителем нашої спільноти, чому ми не використовуємо місіонерської  харизми ,  не отримуємо  з неї благодаті і не розвиваємо цей дар  в собі. Це друга причина, чому сьогодні, ми порушуємо тему місії. Ми бачимо, що це особливо важливо для розвитку харизми євангелізації у нашій громаді.

 

Вчення Церкви про місію.

Церква трактує місіонерство, як основне своє завдання і багато про нього каже в своїх документах. До найважливіших належать:

-          Соборний декрет: про  місіонерську діяльність, про належання до  апостольства;

 

-          Енцикліка Іоана Павла ІІ « Redemptoris Missio- про актуальність діяльності місіонера»;

 

-          Повчання Павла VI "Evangelii Nuntiandi - про євангелізацію в сучасному світі; 

-          Повідомлення Іоанна Павла II на День Місії: " Давайте відродимо  інтерес до місії,  для передачі іншим  світла і радості  віри'' - повідомлення для Всесвітнього  дня  Місії 2000р;

-          "Споглядання Ісуса через ефективне  проголошення Євангелії''- повідомлення для Всесвітнього Дня Місії 2001р;

-          "Ми всі покликані будувати Царство Отця''-  послання для Всесвітнього Дня Місії 1999р;

-          "Багато ознак присутності Святого Духа в місіонерській діяльності  Церкви ''-
повідомлення для Всесвітнього  Дня Місії 1998р;

 

-          "Справа євангелізації благодатна  і є обов'язком цілої  Церкви'' - послання для Всесвітнього  Дня Місії 1997р .

-          Роздуми Іоанна Павла II, перед молитвою Ангел Господній: "Місії завдання  Церкви" (22 X 2000), "Християн і місії "(17 X 1999) та інші оповіді Папи:" любов Отця змушує нас до місіонерської діяльності''(14 V 1999) - до учасників генеральної асамблеї Папських  Місійних товариств;

 

"Розбудження в Церкві місіонерного духу  ''(11 травня 2001 р.) - до учасників пленарної асамблеї Папських  Місійних товариств.
Нехай ці джерела інформації, до яких ми повинні звертатися і з яких можна черпати багато корисного,   котрі демонструють серйозність проблеми і інтерес до предмету місії Церкви, не сприймаються як щось додаткове, але як основне (Святий Павло говорить: "Горе мені, якщо я не проповідую'') Запитаймо самі себе, який з цих пунктів ми знаємо, котрі  ми читаємо ..

Місія та євангелізація.

Наші харизми євангелізації є підходящими до більшого розуміння  місіонерської  діяльності Церкви. Можна сказати, що "місія" , «євангелізація» або «нова євангелізація», є провженням проголошення Євангелія нехристиянам  і встановлення Церкви. Те, що ми говоримо про місіонерську діяльність, в значній мірі відноситься і до нас самих , коли розвиваємо харизму
євангелізації. Коли мова йде про "місіонерську  духовність", в певному сенсі, це відноситься і до "духовності євангелізації ". Як спільнота, котра   проголошує  Добру Новину, ми повинні постійно споглядати  на місіонерське завдання Церкви та розвивати власну харизму.

Коли ми чуємо заклик йти на місії, ми думаємо: "без мене ", "я не можу",  "я боюся". Звичайно, потрібно чітко сказати, що місіонерське покликання (особливо , хто йде, щоб проповідувати Євангеліє нехристиянам) є особливим  покликанням, покликанням на все життя. Хоча є небагато тих, хто знаходить  себе в таких покликаннях, це тема для нас як і раніше є дуже актуальною. Хіба неможливо вибрати   такі особливості "місіонерської духовності", які також можуть бути притаманні і нам...

 

1.
Дозвольте бути веденим Духом Святим.
Це в першу чергу життя в послуху  до  Святого Духа, чутливість його натхненням.
Ми повинні дозволити Йому формувати нас внутрішньо за зразком Христа. Відповіддю за цю ознаку, "Духовність Місії "буде в нашому повсякденному житті ранкова молитва до  Святого Духа: щоб Він дозволив нам бути Його хорошим інструментом. Дух Святий буде уподібнювати  нас до Ісуса, бо "ми не можемо свідчити Христа , не уподібнившись до Нього , не маючи благодаті та дії  в нас Духа Святого. Послух Духові  Святому, вимагає прийняття дарів стійкості і розсудливості, які дуже важливі в місіонерської духовності "(ред. Missio, 87).Дух Святий може перетворити нас в мужніх свідків Христа, подібно як Він учинив з апостолами після П’ятидесятниці . Ми повинні молитися, щоб Бог дав нам мужності, щоб проповідувати Євангеліє!

 

2
Живіть в союзі з Христом.
Неможливо свідчити про когось, кого ви не знаєте або не бачили його вчинків! Тільки союз
з Христом - через молитву, пожертву, те ж бажання, любов, довіру - це гарантія бути хорошим
свідком. "Місіонеру потрібно, щоб він був готовий" - відмовитися від самого себе і всього , що досі вважав як своє власне  , і стати всім  для  всіх ": у бідності, що робить його вільним для Євангелія, в відірвані  від людей і світу,  стати братом для тих, кому він посланий для того, щоб привести їм Христа Спасителя. Це і є мета місіонерської духовності: "Для слабких я став слабким (...). Для усіх я був усе, щоб спасти бодай деяких. І я все роблю для Євангелія »(1 Кор 9: 22-23). Саме тому, в місіонерській діяльності  , є втішна  присутність Христа в кожному  моменті життя - "Не бійтеся (...), я з вами" (Дії 18: 9-10) – котрий очікує, прийти  до серця кожної людини "(ред. Missio, 87).

3.
Апостольська любов.
Якщо ми хочемо, особисто відповісти на харизму євангелізації, то у нас повинно бути бажання проповідувати Христа через братів (не може бути проповідь заради проповіді, євангелізація
для задоволення якогось обов’язку  перед спільнотою і т.д.). Тільки через любов до братів і сестер,  котрі потребують і бажають  пізнати Христа,  через їх голод, щоб пізнати правду - ми
отримали дар євангелізації. Ми тут, щоб допомогти єпископам , котрі належать  до проповідників Євангелія, та ієрархічному священству "зібрати розпорошених  дітей Божих в одному" (Ів 11:52). "Хто духом місіонерського  завзяття, як у Христа,  той думає про душу і, як Христос любить Церкву »(ред. Missio, 89). "Місія  оживляє" ревнощі про спасіння душі ", та черпає своє натхнення з любові до Христа, виражене в турботі, ніжності, співчуття, відкритості до інших, інтерес до людських проблем. Любов Ісуса дуже глибока, бо Він той хто «знав, що в людині» .Він любив всіх, пропонуючи їм полегшення  і страждав, коли людина  не хотіла Його прийняти. Місіонер повинен мати любов до  людини: для того, щоб проповідувати  брату своєму  , що він люблений Богом, і він може любити , місіонер повинен проявляти любов та милість і бути готовим віддати життя  за ближнього свого. Місіонер є братом для усіх,
тому що у нього присутній  дух Церкви, її відкритість та інтерес для всіх країн
і народів, особливо для найменших і найбідніших. [...] Це знак любові Бога в світі, який не відкидає  і не робить різниці ні між ким. "(ред. Missio, 89)
Подані характеристики моделі місіонера. Кожен з нас, коли відчуває в  серці "місіонерський дух" повинен сам  знайти відповідний тип місіонерської діяльності..

 

Горе мені, коли я не звіщаю  Євангелії (1Кор 9: 16)
В іншому місці, в енцикліці "Redemptoris Missio," Папа пише:"[...] Місія Церкви тільки почала свою службу, і ми повинні задіяти всі наші сили. Це Дух Святий  змушує нас проголошувати великі діла Божі: "Бо коли я звіщаю Євангелію, то нема чим хвалитися мені, - бо це повинність моя . І горе мені, коли я не звіщаю Євангелії! "(2 Кор 9: 16)" (Ред. Missio, 1).
Визнаючи необхідність реагувати на харизму євангелізації, покладених на спільноти, тим більше ми повинні вигукнути: " Бо коли я звіщаю Євангелію, то нема чим хвалитися мені, - бо це повинність моя . І горе мені, коли я не звіщаю Євангелії." .Чому ми повинні брати участь в євангелізації? Люди   у глибині душі шукають  Істину. Той факт, що вони використовують замінники у вигляді різних видів ідолів, не змінює того факту, що в глибині серця вони потребують пізнання Правди , пізнання сенсу життя, тобто його значення і його
краси: "Христос Спаситель, повною мірою розкриває людину самій людині (...). Людина, яка хоче зрозуміти себе до кінця(...)повинна наблизитися до Христа (...). Відкуплення , яке  прийшло  через Хрест, дало людині гідність і сенс життя в світі ".

Таким чином, ми покликані говорити про Христа, який має право відкрити людям їх цінність і красу синівства   Божого. Він здатний звільнити їх серця від кайданів, які заважають відкриттю правди про себе і про Бога. Ми  ми є свідками Доброї Новини,  відкуплення  і спасіння людини. Ми проповідуємо Ісуса  Христа  котрого послав Отець з місією звільнити людину  від пут гріха і відновити її справжню гідність.  Ми повинні бути свідками Його оживляючої любові, яка дається  нам щодня в молитві та Євхаристії. Яке прекрасне це завдання! Як захоплююче  працювати у співпраці з Духом Святим! Дозвольте Йому вести! Не замикаймо  
серця мирськими турбот і страхом! Нехай Дух Святий веде нас куди Він хоче
а не ми - там, де є потреба  почути про Христа! [...] прагну"[...]  запрошую церкви продовжити її місіонерське  зобов'язання, котре орієнтоване насамперед на  внутрішнє оновлення віри і оновлення християнського життя. Місіонерська діяльність церкви оновлює, оживлює віру ,  правдиве християнське життя,  дає  наснагу  і нові стимули, нові цінності. . Віра зміцнюється  коли прийде "(ред. Missio, 2).
Давайте почнемо з самих себе, але не зосереджуймося  на собі!  Незважаючи на те, що ми самі потребуємо проповідування   Євангеліє,  не відмовляймося  йти і свідчити. Досвід Церкви показує, що навіть молоді церкви  повинні  давати  місіонерів - незважаючи на те, що самі місіонери також потребують євангелізації "ззовні".
"Загальне покликання до святості тісно пов'язане з універсальним покликанням до місії:
Кожен віруючий покликаний до святості і до місії "(СБ Ват. II).
Це може здатися помилкою, ми можемо думати  що щоб по-справжньому євангелізувати , необхідно поліпшити методи душпастирського піклування, краще
координувати різні завдання, глибше знати богослов'я і Біблію! Ні! Звісно, потрібно дбати про формування, але в першу чергу "[...] Ми повинні пробудити новий "запал до святості" серед місіонерів і всієї християнської громади, зокрема, серед тих, хто працює найбільш тісно з місіонерами "(ред. Missio, 90).
і далі
"Подумайте, дорогі брати і сестри про місіонерське завзяття  перших християнських громад. Незважаючи на вбогість, відсутність  транспорту і комунікацій, проголошення Євангелія швидко досяг меж землі.
І це була релігія заснована Сином Чоловічим  , який помер на хресті, - для юдеїв згіршення, а для поган божевілля(Пор. 1 Кор 1, 23). В основі цього  місіонерського  динамізму була  святість перших християн  і перших спільнот.
У світлі цих слів, давайте застановімося , чому з таким великим трудом багато хто з нас їздить на євангелізацію або  чекає кращої  освіти? Ми повинні бути першим свідками, а потім  катехитами. Не у всіх є  дар проповіді, але кожен може свідчити про владу і любов Христову! Не даймо себе ввести в пастку!
Святий Дух перемінює грішників, а  не наші слова! Ми тільки інструменти - недостойні слуги.
Ти дай Богу  свою готовність  проголошувати  Добру Новину, готовність свідчити і нехай Святий Дух працює в серцях людей.

Папа пише про "найближчих співробітників  місіонерів." І тут виникає дуже важливе питання для нашої спільноти. Очевидним є, що не у всіх є дар проповіді, не у всіх є дар пророцтва, не всі можуть бути вчителями,  але будь-хто може бути співробітником. Ця співпраця можлива трохи не так, як у активних місіонерів, котрі виїзджають на виїзні семінари , їдуть у інші країни, але може бути виявлена  в підтримці людини , щоб служити дарами(гра на музичних інструментах, спів), або допомогти з дітьми. Така "співпраця" також є надзвичайно важливою, вона є духовною підтримкою місіонера.

Це надзвичайно важливе питання, і поширюються на багато сфер життя в суспільстві. Справа стосується кожної сфери суспільного життя - не тільки євангелізації  Наприклад, є дві людини, одна  буде їхати в  конкретну місіонерську поїздку, яка, звичайно є важливою , але друга людина буде проводити не менш важливу працю, коли буде духовно підтримувати місіонера, дізнаватися про місця спільнот, буде молитися у приватній молитві за місіонера. Таким чином, друга  також можна сказати буде проводити місіонерську діяльність, приймати участь в євангелізації людей або й цілих громад... Це буде її  постійне місце в суспільстві і Церкви. Вищенаведена функція  призведе до глибокої  участі у питанні місіонерства  і бере на себе відповідальність. І тут ми повертаємося до слів нашого архієпископа: "Глибина місійного прийняття".: "Зі свого боку, місіонери повинні відображати необхідну святість , яка вимагає від них дар покликання і оновлення духу  , і постійно поліпшувати  доктринальну  і пастирську освіту. Місіонерство  повинно  бути споглядальним  в дії. Місіонер повинен  знаходити відповіді на проблеми в світі за допомогою Божого слова  і  особистої молитви [...] Майбутнє місії  залежить від споглядання. Місіонер, який не надає значенню спогляданню , не може проповідувати Христа надійним способом. Він є свідком Живого  Бога  і повинен сказати як апостоли: "що ми чули, що бачили (…)  Слова  життя, (…)  що ми чули  - про те ми звіщаємо вам, щоб і ви мали спільність із нами. Спільність же наша з Отцем і Сином  Його Ісусом Христом. "(1 Ів 1,1.3)" (ред. Missio, 91).
Особливо ті, брати і сестри, які визнають в собі дар проповіді, повинні особливо піклуватися про свій   власний  доктринальний  розвиток через вивчення Писання, соборних документів, папських,  єпископських. Цей розвиток повинен йти рука об руку з спогляданням  Христа, щоб відносини з Ісусом завжди були  свіжими  і опертими  на досвіді.

Варто процитувати Папу, який з турботою і довірою також просить батьків подружжя
Діти:
Треба, щоб сім'ї, особливо батьки, знали, що вони повинні дати "особливий внесок у справу місії Церкви, сприяючи місіонерському покликанню серед своїх синів і дочок.
Потрібно виховувати  в дітей  життя  в молитві, справжній дух служіння ближньому і участь у церковних заходах. Якщо батьки готові прийняти факт, що їх дитина може бути на місії, якщо вони просять Бога за цю милість, то вони  відчуваючи радість тоді, коли їхні син або дочка чує це покликання.
Як християни, які пізнали  місію Христа, ми покликані говорити про Нього іншим. Як Він
прийшов до нас як місіонер, заявивши, що в його хресті є спасіння, що в ньому ми знаходимо сенс життя, так і ми повинні бути свідком Його місії, і розповідати іншим. Коли ви віддаєте Богові час, ви показуєте свою любов, Він буде вам показувати , як і де можна євангелізувати далі. Сам покаже вам, де Він хоче, щоб ви були місіонером . Віддайте Йому  свій час, запитаєте у Нього, покажіть Йому  те, що ви знаєте, що залежите від Нього.
Знаючи тепер, про місіонерську духовність, знаючи, наказ, "Тож ідіть, і навчіть всі народи", давайте запитаємо себе, як ми, миряни, які знаходимось в спільноті,  зможемо реалізувати цю місію. Подумайте, як це було зі Святою  Терезою  ??з Лізьє. Її бажання було завжди, щоб мати братів священиків, через яких  вона могла сама бути місіонером. Бог виконав її бажання  молитви, доручивши їй турботу  про молодого  місіонера і семінариста, який пізніше став місіонером. У листах, які вони писали одне одному, говорить Тереза, що вони працюють разом, щоб врятувати інших, і таким чином доказати  свою любов Господу. Прийняття місіонерства  є відповіддю любові на  любов Бога . Ось деякі думки з листів св. Терези:
"Не можу бути місіонером у світі, то я хотіла б допомогти  любов’ю і покутою". "Моя зброя є любов і страждання, ваша, - пише до  місіонера -, меч слова і праця, які зносить апостол "" Ми працюємо разом над порятунком душі через молитви і жертви "." Єднаючи в Ньому наші душі, будемо  в змозі врятувати багато інших. Ми Його просимо, щоб Він дав можливість
працювати разом для Його слави, любити його і зробити так, щоб Його полюбили інші "" Коли ми разом - праця буде зроблена швидше ".

Коли брати громади мають намір проповідувати реколекції , то ви моліться, віддавайте своє терпіння, жертви повсякденного життя. То власне може бути вашою  відданістю місіії, і так можете  допомогти в проголошені Доброї  Новини.

Постанова св. Терези, котра підтримувала  місіонерів з любов'ю, молитвою, жертвою  і стражданням, є реалізацією цього  заклику  бути  " співпрацівником місіонерів ", про який говорилося раніше. До цього і  ми закликаємо!

"Тепер нас двоє - робота буде зроблена швидше», - пише свята Тереза. Потрібно нам знати що саме через наш союз з Христом у стражданні, наші жертви і молитви  є допомогою місіонерам, хоча ми і не виходимо зі своїх келій. Ми можемо бути впевнені в цьому, тому що Церква сама підтвердила це , проголосивши  , св.Терезу покровителькою  місій по всьому світу. Якщо ви відчуваєте, що Бог до чогось вас прикликав , то йдіть за своїм покликанням!  Дайте  Богу можливість виконати ваші прагнення,  котрі Він Сам вам дає! Скористайтеся можливостями, які є біля вас. Це може бути підписка на місіонерські журнали, може бути молитва і офіра за конкретного  місіонера,  духовне усиновлення,  одноразова фінансова підтримка місіонерської діяльності… Шукайте, проявляйте  ініціативу!

Autorzy: Marek i Maja Jasku?a

Переклад з польської Олі Дідух.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 
 

 

 

Останнє повідомлення: 3 роки, 5 місяці тому
  • madmin : Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа. Фл.3.8

    Лише зареєстровані
    користувачі можуть
    залишати повідомлення


http://spbgup-kirov.ru/sexe-facile-saint-vincent-des-pres.html